Mulkiyet

TÜRKİYE’DE VATANDAŞLIK İLE İKAMET ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Türk vatandaşlığı ile ikamet arasındaki fark birçok kişi için hala belirsizdir. Ve pek çok kişi Türk vatandaşlığıyla ikamet etmenin aslında bir şey olduğuna inanıyor.

2012 yılından bu yana Türkiye’de ikamet ve vatandaşlık avantajları sadece İran vatandaşları tarafından değil aynı zamanda İngiltere, İrlanda, Hollanda, Danimarka, Avustralya, Norveç, Fransa, Arap ülkeleri gibi birçok Avrupa ve Arap ülkesinin vatandaşları tarafından da tercih ediliyor.

Türkiye’de vatandaşlık ile ikamet arasındaki farkı bilmeyen pek çok insan var. Bu durum genellikle Türkiye’de mülk satın alırken suiistimallere yol açmaktadır.

Bu makale Türkiye’de vatandaşlık ile ikamet arasındaki tüm farkları incelemeye çalışmaktadır.

İkamet ne demek?

Vatandaşlık ile Türk vatandaşlığı arasındaki farkı anlamak için öncelikle size hayata dair bir şeyler anlatmam gerekiyor. Kalmak kelimesinin gerçek anlamına bakarsak, kalmanın bir yerde kalmak anlamına geldiğini görürüz.

Yani ikamet hukuku devlet ile birey arasındaki hukuki ilişkiyi ifade etmektedir. Bu arada ikamet sözcüğünden bahsetmek istersek, ikametin bir kişinin Türkiye gibi bir ülkede yasal olarak ikamet etmesi anlamına geldiğini de belirtmeliyiz.

Örneğin İran vatandaşının Türkiye’de ikamet etmesi, kişinin ulusal kartında kayıtlı posta adresinin aynısı anlamına geldiğini belirtmeliyiz.

Avrupa ülkelerine baktığınızda, bir ülkenin vatandaşının resmi adresinin, o ülkenin nüfusuna ve nüfusuna, kişinin kimlik koduna göre resmi olarak kayıtlı olduğunu görürsünüz.

Türkiye’de tüm bankalar ve devlet sistemleri, kişilerin kimlik kodlarına göre adreslerine erişebilmektedir. Bu da kişinin adresinin kaydedilmemesi durumunda kişiye ceza kesilecek.

İkamet ile Türk vatandaşlığı arasındaki fark

Vatandaşlık, adından da anlaşılacağı gibi, herhangi bir ülkedeki yasal amaçlarınız içindir. Türkiye ikamet ve ikamet kartı yalnızca Türkiye’de belirli bir süre kalmak içindir.

Turist konaklamalarından eğitim konaklamalarına kadar Türkiye’de konaklamanın birçok yolu vardır. Ancak bu ikametlerin tamamı geçicidir ve Türk pasaportu gibi süresiz değildir.

Vatandaşlık ayrıcalıkları ve Türkiye’de ikamet ile farkı

Türk vatandaşlığı ancak Türk pasaportu ile mümkündür ve ayrıcalıklara sahiptir. Bu ayrıcalıklar arasında Türkiye’ye dilediğiniz zaman sınırsız giriş ve çıkış da bulunmaktadır.

Bir diğer avantajı ise Türkiye’de çalışmaktır, dolayısıyla Türk pasaportuna sahip olmanın yanı sıra Türkiye’de de rahatlıkla çalışabilirsiniz. Yabancılara yasak olan işlerde bile çalışabilirsiniz.

Vatandaş olarak sahip olabileceğiniz bir diğer seçenek ise bir Türk bankasından kredi almaktır. Türk vatandaşlığı için diğer seçenekler arasında oy verme, devlet sigortası vb. yer almaktadır.

Türkiye’de ikamet yoluyla vatandaşlığın kazanılması

Pek çok site, ilanlarında beş yıl içinde 400.000 dolara mülk satın alarak Türk pasaportu başvurusunda bulunabileceğinizi belirtiyor.

 Bu temelde yanlıştır ve yapılması imkansızdır. Türk göçmenlik kanunu, Türk vatandaşlığı almak için Türkiye’de 400.000 ABD Doları karşılığında bir mülk satın almadığınız sürece size Türk pasaportu verilmeyeceğini belirtmektedir.

Gayrimenkulü taksitli olarak alsanız bile 400.000 Dolara ulaşana kadar pasaport başvurusunda bulunamazsınız. Ancak bu tutarın altında bir mülk satın almanız durumunda size bir yıllık kısa dönem oturma izni verilecek ve bunu her yıl yenileyebileceksiniz.

Tabii ki, 400.000 dolara bir mülk satın alarak siz ve aileniz (eşiniz ve 18 yaş altı çocuklarınız) Türk pasaportu alabileceğinizi de sözlerine ekledi.

Share the Post:

Related Posts