Mulkiyet

NEDEN TÜRKİYE’DE YAŞIYORSUNUZ?

Türkiye’de Yaşam

Türk geleneğine göre kapının eşiğindeki yabancı, Allah’ın misafiri sayılır. Türkiye’de yaşayan bir gurbetçi olarak, bu ülkenin ortak özelliği olan samimi konukseverliği sıklıkla deneyimleyeceksiniz. Bu tutum sadece gurbetçilerin değil, birçok turistin de ilgisini çekiyor. Akdeniz ve Ege kıyılarındaki güzel plajlar özellikle ziyaretçiler ve yabancılar arasında popülerdir.

Türk Sağlık Sistemi

Türkiye’de sağlık, ülkenin sosyal güvenlik sisteminin bir parçasıdır. Tek bir katkı payı ile hastalık, kaza veya emeklilik durumunda sigorta kapsamında olduğunuzu göreceksiniz. Bu sigortaların tamamı aynı kurum tarafından düzenlenmektedir.

SGK ve Sağlık Bakanlığı bazen kendi sağlık kuruluşlarını işletiyor. Bir kaza veya hastalık durumunda bunları ziyaret etmeniz gerekecektir. Ancak bu tesislerin yeterli hizmeti sunamaması durumunda Türkiye’de yaşayan hastalar başka hastane veya kliniklere sevk edilebilmektedir.

Türk sağlık sistemi son yıllarda önemli ölçüde gelişti. Hastaneler, klinikler ve muayenehaneler birçok olanak ve tedavi türü sunar. Maalesef ülkede bulaşıcı hastalıklar ve parazit kaynaklı hastalıklar hala yaşanıyor. Sulamalı tarımın gelişmesi sıtmanın yeniden ortaya çıkmasına da yol açtı. AB ülkeleri ile karşılaştırıldığında Türkiye’nin sağlık hizmetleri hâlâ ortalamanın altında.

Farklı Sağlık Sektörleri

Türkiye’nin sağlık sistemi birçok hastaneyi, sağlık ocağını ve sağlık merkezini kapsamaktadır. Bunların çoğu Sosyal Güvenlik Kurumları veya Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülmektedir.

Devlet tarafından işletilen sektörün yanı sıra hastaneleri ve doktor muayenehanelerinin bulunduğu özel bir sağlık sektörü de bulunmaktadır. Bu özel tesisler gerçekten mükemmel tıbbi bakım sağlıyor. Ne yazık ki Türkiye’de yaşayan insanların büyük çoğunluğu özel sağlık hizmetlerine yalnızca daha varlıklı kişilerin parasıyla ulaşabiliyor.

Sosyal güvenlik mevzuatına göre ilaç masraflarının yaklaşık %20’sini sizin karşılamanız gerekmektedir. Emeklilerin ilaç masraflarının yalnızca %10’unu karşılaması gerekiyor. Ancak hastaların pahalı ilaçlara ve modern tedavilere cepten para ödemesi Türkiye’de yaşamanın bir gerçeği.

Türkiye’de Konaklama ve Eğitim

Yaşayacak Bir Yer Bulmak

Bir daire veya ev kiralamadan önce kiraların lokasyona ve olanaklara göre büyük ölçüde değiştiğini bilmelisiniz.

Türkiye’deki çoğu dairede oturma odası, üç yatak odası, mutfak ve banyo bulunmaktadır. Genel olarak konuşursak, bunlar mobilyasızdır. Mobilyalı odalar oldukça basittir ve yalnızca temel ekipman ve mobilyalar dahildir. Bir yabancı olarak kiranızı USD veya EUR cinsinden ödemeniz istenebilir. 6 ila 12 aylık kira bedelinin peşin ödenmesi normaldir.

Konut bulmak için iyi kaynaklar internetin ilan edilmiş bölümleridir. Türkçe dil becerileriniz akıcı değilse bunun yerine bir emlakçı kiralamak isteyebilirsiniz.

Türk Eğitim Sistemi

Okul, 6-14 yaş arası tüm çocuklar için zorunludur. Türk çocukları ilkokula devam ederken genellikle okul üniforması giyerler.

Devlet ilkokulları tüm çocuklar için ücretsizdir.

Öğrenim ücreti talep edebilen özel okullar bu kuralın bir istisnasıdır. Ancak bu özel okulların birçoğu belirli azınlıkların (Rum, Yahudi, Ermeni) veya yabancı ailelerin çocuklarının ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Öğrenciler 8 yıl ilkokula gittikten sonra diploma alırlar. Daha sonra hangi tür ortaokula gideceklerini seçebilirler.

Ortaokul Seçimi

Türkiye’de çocuklarınızın gidebileceği farklı türde ortaokullar vardır:

• Sosyal bilimlere veya doğa bilimlerine odaklanan bir şubesi olan genel okullar

• Atletizm odaklı orta okullar

• Mesleki orta okullar

Meslek okulları finans, turizm veya ticaret gibi belirli bir alan veya mesleğe odaklanır. Öğrenciler mezun olduktan sonra bu alanda çalışmaya hazırlanırlar. Bunlardan bir kısmı İmam-Hatip ortaokullarıdır. Bunlar, öğrencilerini dini odaklı bir kariyere hazırlayan İslami bir müfredata sahiptir.

Özel ortaöğretim okulları Milli Eğitim Bakanlığı’nın denetimi altındadır. Ancak Türkiye’deki IB Dünya Okulları gibi birçoğu bağımsız kurumlar veya yabancı yatırımcılar tarafından kurulup yönetiliyor.

Ortaokuldan sonra çocukların çoğu üniversiteye geçiyor veya hazırlandıkları meslekte çalışmaya başlıyor.

Share the Post:

Related Posts