Mulkiyet

İSTANBUL’DA GAYRİMENKUL FİYATLARI

Türkiye’nin en kalabalık şehri olan İstanbul, aynı zamanda ülkenin emlak piyasalarını belirleyen en önemli merkezlerinden de biridir. Villadan daireye, çiftlik evinden müstakil dağ evlerine varıncaya kadar pek çok konut fırsatı sunan İstanbul’da buna rağmen konut almak isteyen hemen herkesin bütçesine uygun seçenekler bulmak mümkün. Her ne kadar ülke içinde pazar epey yüksek seyretse de ekonomik koşullar yabancı yatırımcı için epey cazip fırsatlar sunmaktadır. İstanbul’da emlak satın alacağınız (Istanbul real estate prices) bölgeye ve muhite göre değişmekle birlikte bütçe dostu seçenekler de daha üst sınıfa hitap eden lük seçenekler de bulabilirsiniz.

İstanbul emlak piyasasının (Istanbul real estate prices) genel durumundan söz etmek gerekirse, yerel alıcılar için fiyatların epey yüksek olduğu söylenebilir. Bu yüksek fiyatların nedeni ise şehrin turist yoğunluğu, yabancıların emlak talepleri, ekonomik güç ve arz talep oranı olarak değerlendirilebilir. İstanbul’da konut fiyatları ilçeden ilçeye, konutun konumuna ve sunduğu olanaklara göre değişiklik göstermektedir.

Özellikle ülkenin sanayi başkenti olarak da görülen İstanbul’da konuta olan talebin artmasıyla birlikte elbette fiyatlar yükseliş eğiliminde. Bu yüzden özellikle yatırım olarak konut almak isteyen yabancılar için ilk seçeneklerden biri İstanbul oluyor. Şehir merkezine yakın muhitler ile şehirden uzak muhitlerdeki konutlar arasında ciddi fiyat farklılıkları gözlemleniyor ki İstanbul gibi bir metropol söz konusuyken bu son derece anlaşılır bir durum.

Peki İstanbul’da hangi muhitte hangi bütçeye uygun evler mevcut? Genel olarak bir çerçeve çizebilmek adına örneklendirmek gerekirse, İstanbul’da gayrimenkul fiyatlarının (Istanbul real estate prices) en yüksek seyrettiği bölgelerin başında Boğaz kıyısında bulunan semtler ile Galata ve Beyoplu bölgeleri geliyor. Bu bölgeler hem merkezi konumları hem de Boğaz kıyısında sundukları manzara ve sosyal olanaklar sebebiyle hem yabancı yatırımcılar hem de yerli yatırımcılar tarafından oldukça ilgi görüyor. 2022 yılı itibariyle bu bölgelerden mülk satın alabilmek için milyonları gözden çıkarmak gerekiyor. Hali hazırda ülke genelinde 1+1 ve 2+1 mülklerin fiyatları en az 40 ila 50 bin dolardan başlarken bu rakamlar konutun özelliklerine, konumuna ve sosyal olanaklara göre değişim gösteriyor.   

Emlakta en çok tercih edilen semtleri şehrin merkezinde yer alan ve daha çok üst sınıfın tercih ettiği villa tipi evlerin de bulunduğu Beşiktaş, Levent gibi semtler izliyor. Bu bölgelerin dışında daha bütçe dostu evler bulmak da mümkün ancak yabancı yatırımcılar ve şehre yerleşmeyi planlayan yabancılar İstanbul’da emlak satın almayı (Istanbul real estate prices) planlıyorlarsa, büyük ölçüde bu bölgeleri tercih ediyorlar. 

Öyleyse nereden ev almanız gerektiğini nasıl belirleyeceksiniz ya da diğer bir deyişle İstanbul’a nereden ev alınmalı? Kısıtlı bir bütçeniz olması durumunda İstanbul’un en uygun fiyatlı konutlarının bulunduğu Küçükçekmece ve Büyükçekmece ilçelerinde araştırmalarınızı yoğunlaştırıp buradan bir mülk satın alabilirsiniz . Şayet bütçe sıkıntınız yok ise Boğaz kıyıları, Levent, Nişantaşı, Ataşehir, Sarıyer gibi muhitleri de tercih edebilirsiniz. Bu noktada olay büyük ölçüde bütçenizle alakalı oluyor.

Elbette Türkiye’de konut alacak yabancılar için kolaylıklar da sağlanıyor. Pek çok yabancı yatırımcı vergiden muaf olarak mülk satın alıp yatırımlarını çeşitlendirebiliyor. Ancak 2021 yılının Ocak ayında yürürlüğe giren lüks konut vergisi ve diğer vergi önlemleri sebebiyle değeri 5 milyon TL’nin (619.000 ABD Dolarının) üzerinde olan konutlara uygulanıyor. Elbette bu yasanın istisnaları da mevcut. Yine de İstanbul ve Türkiye genelinde tek bir konutu bulunan yabancı mülk sahibinin bu vergileri ödemesi gerekmiyor.

Türkiye’de gayrimenkul fiyatlarının artışından öte (Istanbul real estate prices), İstanbul’da bulabileceğiniz fırsat niteliğinde konutlar, esnek ödeme planları ve taksitle konut satın alma gibi imkânlar sizi tatmin edecek ölçüde tasarruf sağlayabilir.

Elbette İstanbul’da güvenle, arzu ettiğiniz fiyattan bir konut satın almanız mümkün ancak doğru emlak danışmanıyla çalışmanız bu noktada hayat kurtarıcı olabiliyor. Tecrübeli bir danışman, doğru kararı vermeniz için sizi teşvik edecek ve her türlü yardımı sağlayacaktır. Mülkiyet devri sırasında ve satın alma sürecinden sonra da size her şekilde yardımcı olacaktır. Bu noktada İstanbul’da konut fiyatları (Istanbul real estate prices) üzerine araştırma yapmak istediğinizde işinin ehli Mulkiyet.com sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Binlerce farklı seçeneğe ulaşıp portfolyomuzu inceleyebilirsiniz. Bütçenize uygun ev ya da potansiyel evinizin bulunduğu projenin durumuna bakabilirsiniz. Daha fazla bilgi almak ve bütçenize en uygun mülkü bulabilmekte size yardımcı olmamız için bizlere e-posta ve telefon yoluyla dilediğinizde ulaşabilirsiniz.

Share the Post:

Related Posts